Deelgebied regeneratieve landbouw en hangar

Deelgebied
regeneratieve landbouw en hangar

Detailkaart - 3
Detailkaart - 3

de boerderij maakt de levendige schakel tussen bewoners, bedrijven en bezoekers

De landbouw op de enggronden was vroeger kleinschalig en natuurinclusief. Het rijke, onverstoorde bodemleven maakte bestrijdingsmiddelen en kunstmest overbodig. Een koppel koeien en wat loslopende varkens en kippen deden de rest. De regeneratieve boerderij is op deze oude, bewezen leest geschoeid.

De enggronden worden om die reden opnieuw verkaveld, ingericht en beheerd volgens regeneratieve principes. Het gezonde, ‘Made op Zonnestraal’ voedsel komt uit de kruiden-, groenten- en bloementuinen op de Kleine Eng en van de akkers met strokenteelt en graslandjes op de Grote Eng. Langs de bosrand wordt een fruit- en wijngaard aangelegd. Deze manier van boeren geeft de biodiversiteit een boost. Een dikke humuslaag en poeltjes houden het regenwater langer vast, hetgeen de verdroging van het landgoed tegengaat. Maar wat misschien nog wel belangrijker is: de zorg voor mens, dier en gewas inspireert en maakt de boerderij tot een levende schakel tussen de bewoners, bedrijven en bezoekers van het landgoed.

in de stoere hangar lopen binnen en buiten in elkaar over

Op de betonnen plaat van de Fliegerhorst – die in het midden van alle buitenactiviteiten ligt – verrijst de Hangar: een stoere, opengewerkte constructie van houten spanten waar binnen en buiten in elkaar overlopen. De gasten van Campus Zonnestraal, de woon- en werkgemeenschap en de regeneratieve boerderij mogen hier verblijven. Maar je kunt ook binnenlopen voor een bijzonder event, een lokaal product en om mee te eten. Parkeren kan in de hub op de campus.