Boerderij voor regeneratieve landbouw

Wil je meer weten? Lees of download dan ons volledige ambitiedocument.

Regeneratieve landbouw biedt passende antwoorden op diverse maatschappelijke vraagstukken en is bij uitstek geschikt om landgoed Zonnestraal toekomstbestendig te maken.

Door de inzet van regeneratieve landbouw kunnen we de historische enggronden herstellen, voorzien we in een deel van de lokale voedselproductie en dragen we bij aan het herstel van biodiversiteit en klimaatmitigatie. Bovendien verrijkt deze manier van landbouw andere initiatieven op Zonnestraal, doordat het mensen op verschillende manieren in contact brengt met de natuur. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Wat kun je verwachten?

Op landgoed Zonnestraal zijn al jarenlang meerdere gepassioneerde landbouwers en tuinders vol toewijding actief met hun unieke bedrijven. Wat hen verbindt, is de uitgesproken intentie om meer natuur-inclusief en regeneratief te gaan werken. Daarin vormt de natuur de basis voor een gezond en gelukkig leven voor mens en dier en op het landgoed is deze nauw verweven met landbouwpraktijken die herstel en verbinding bevorderen.

Jonge kinderen ontdekken hier hoe groenten groeien, terwijl patiënten herstellen door gezond voedsel en de helende kracht van de natuur. Recreanten komen tot rust en genieten van lokale producten, geserveerd in de Hangar. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt vinden zingeving in hun dagelijkse werk. De bewoners en vrijwilligers genieten van een prachtige leefomgeving, waar ze soms ook een zorgzaam oogje in het zeil houden. Zo brengt regeneratieve landbouw leven, herstel en verbinding.

Wijngaard Zonnestraal

De huidige wijngaard wordt sinds 2020 gerund door een vijftal ondernemers met passie voor lekkere, lokale wijn. Ze willen de huidige 0,7 ha wijngaard uitbreiden en steeds verder verbeteren in harmonie met de natuur. Ook willen ze zich graag richten op evenementen rond wijn en diners.

TOMA Bloemen-service

Toma Smit plukt bloemen en natuurlijke materialen op de tuinen en akkers van LandinZicht en Kip-eigen. Ook werkt ze samen met andere Zonnestraal ondernemers en maakt in de toekomst graag nog meer kringlopen rond.

CSA-LandinZicht

Tuinders Wietse en Julien telen groente voor zo’n 200 gezinnen, en zijn steeds bezig met hoe ze de tuin nog mooier kunnen maken – voor de mens, maar ook voor de natuur. In de toekomst willen ze ook meer gaan doen met fruit.

Landgoed De Rading

In deze kleinschalige organisatie voor dagbesteding wordt gerund door ondernemers Tim en Julien. Mensen met een zorgvraag werken oa mee in de groentetuin van CSA-LandinZicht en de keuken van Piment. Ze willen graag bijdragen aan het gehele landgoed, zoals in de wijngaard en de verwerking van Zonnestraal producten.

Piment Catering

De koks Fréderique en Jimy verzorgen vegetarische catering, met veelal biologische, regeneratieve en lokale producten. Tegelijkertijd vervullen ze een maatschappelijke functie: Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en cliënten van Landgoed de Rading werken mee in de lunchroom en in de keuken. In de toekomst ontvangen ze graag meer groepen.

Andromeda

Wim, Peter en Friso telen bomen en heesters voor de productie van met name kerstgroen en zijn één van de koplopers in Nederland als het gaat om de milieu-impact van deze nichemarkt. In de toekomst willen ze uitbreiden, en zien voor zichzelf een rol in meer geïntegreerde functies van de sierbomen als hagen of in boomrijen verspreid over het landgoed.

Davelaar Biologisch

Al ver in de vorige eeuw bewerkte de grootvader van akkerbouwer Willem Jaap de Grote Enggronden op het landgoed. Tegenwoordig verbouwt Willem Jaap op biologische wijze landbouwgewassen, ten behoeve van diervoer. Hij ziet voor zichzelf een rol in de transitie naar het verbouwen van oude granen voor de productie van lokaal Zonnestraal-brood.

Voedsel-vereniging Ons Eten Hilversum

Iedereen uit de buurt kan lid worden van dit platform dat het eten van lokale producten wil bevorderen. Vervolgens kun je wekelijks de producten van de aangesloten lokale producenten online bestellen. Medewerkers van Landgoed De Rading helpen bij de verzameling. In de toekomst willen ze graag een plek voor een wekelijkse ‘buurtmarkt’.

HOE ZIEN WE HET VOOR ONS?

Hier zie je projecten en plekken die iets laten zien van wat we voor ogen hebben. 

Ridgedale Permaculture, Zweden
Ridgedale Farm is een toonaangevende regeneratieve boerderij en staat bekend om haar focus op duurzame landbouwmethoden.
Lees meer
Ridgedale Permaculture, Zweden

Ridgedale Permaculture, Zweden

Ridgedale Farm is een toonaangevende regeneratieve boerderij en staat bekend om haar focus op duurzame landbouwmethoden, zoals agro-ecologie en permacultuur. Ridgedale heeft een sterke focus op bodemgezondheid, biodiversiteit en koolstofopslag, met als doel zowel voedselproductie als ecologisch herstel te bevorderen. De boerderij dient wereldwijd als voorbeeld en opleidingscentrum voor boeren.

Het bedrijf combineert kleinschalige, intensieve landbouw met hoge ecologische en economische efficiëntie. De boerderij biedt onder andere cursussen, boeken en online trainingen aan, geleid door Richard Perkins, een expert in regeneratieve landbouw. Activiteiten op de boerderij omvatten het houden van kippen voor eieren en vlees, vee voor begrazing, en het telen van groentes in no-dig tuinen.

Landgoed Rorik, Beverwijk
Op dit landgoed komen landbouw, natuur en recreatie op een inspirerende wijze samen - nagenoeg zelfvoorzienend!
Lees meer
Landgoed Rorik, Beverwijk

Landgoed Rorik, Beverwijk

Op dit landgoed vind je een zelfvoorzienend restaurant, kleinschalige camping, biologische akker, pluktuin, wijngaard en een vogelweide. Landbouw, natuur en recreatie komen hier samen.

Net als in de natuur, draait op Rorik het leven in cirkels. Het restaurant kookt met het voedsel van het landgoed, de restjes gaan naar de varkentjes, en de varkens worden geserveerd in het restaurant. Elke plank, elk kozijn, elke steen brengt een verhaal mee van een vorig leven. Niets wordt besteld, alles is gezocht en gevonden.

Schevichoven, Leersum
Regeneratief boeren én een financieel gezonde toekomst voor boeren gaan hier hand in hand.
Lees meer
Schevichoven, Leersum

Schevichoven, Leersum

Op Schevichoven laten ze zien dat het mogelijk is om regeneratief én financieel gezond te boeren. In totaal is nu 6 ha aangelegd - het streven is om dit uit te breiden naar 20ha. Het doel is om een natuurlijk bosrand-systeem te creëren dat in balans is. Waar de bodem en de planten weerbaarder zijn, ziektes en plagen minder kans krijgen en het risico op het verlies van oogst en opbrengst wordt gespreid.

Schevichoven teelt meerjarige gewassen op basis van permacultuur (Agroforestry). Ze telen alleen een diversiteit aan meerjarige gewassen. Dat doen ze in meerdere lagen (van bodembedekker tot hoogstam), ze houden de bodem bedekt (zonder kerende grondbewerking) en gebruiken alleen lichte machines. De boerderij voegt geen kunstmest toe en gebruikt geen chemische middelen. Ook zijn natuurstroken toegevoegd en is een poel aangelegd.

Natuurboerderij KipEigen, Nieuw Loosdrecht
Een succesvol voorbeeld van Community Suppotive Agriculture met oa kippen, fruitteelt, een voedselbos en regeneratieve begrazing.
Lees meer
Natuurboerderij KipEigen, Nieuw Loosdrecht

Natuurboerderij KipEigen, Nieuw Loosdrecht

Een succesvol voorbeeld van Community Suppotive Agriculture in de buurt van Hilversum waar kippen op een kleinschalige en regeneratieve manier met mobiele huisvesting in een hoogstamboomgaard worden gehouden.

Behalve kippen biedt de natuurboerderij fruitteelt, een voedselbos, regeneratieve begrazing, een tuinderij en aandacht voor educatie.

Boeren in het Bos, Nijeberkoop
Op deze boerderij voert de natuur de boventoon. De bosboeren houden runderen, schapen, kippen en bosvarkens én telen ze groenten en fruit.
Lees meer
Boeren in het Bos, Nijeberkoop

Boeren in het Bos, Nijeberkoop

Op deze boerderij voert de natuur de boventoon. Op gronden van een particulier landgoed, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten houden de bosboeren runderen, schapen, kippen en bosvarkens én telen ze groenten en fruit.

Hun filosofie én ervaring is, dat dieren goed voor zichzelf kunnen zorgen. Als ze maar de ruimte krijgen en voldoende diversiteit om uit te kiezen. De dieren lopen het hele jaar buiten (uitgezonderd situaties zoals vogelgriep). Op de boerderij kun je ook cursussen en rondleidingen volgen en meer leren over natuurland en -bosbouw.