Denk mee en geef je reactie!
Het concept Toekomstplan is tot stand gekomen in gesprek en samenwerking met vele betrokkenen. Ook nu kun je nog je mening geven.
Kom naar de publieksbijeenkomst op 17 april of laat online je reactie achter. Dat kan nog tot en met 25 april 2025.
Alle ontvangen reacties worden verzameld. De conclusies worden onderdeel van een participatieverslag. De definitieve versie van het Toekomstplan wordt met het participatieverslag, ter besluitvorming aangeboden aan de gemeente Hilversum.
No events found.
We werken aan een toekomstplan voor de komende 10 jaar
In het Toekomstplan benoemen we alle opgaven en kansen waar we ons voor inzetten en het gebiedsconcept met alle ideeën en ontwikkelingen die daar richting aan kunnen geven.
We geven een uitwerking naar deelgebied en beschrijven in een ontwikkelstrategie hoe we het Toekomstplan willen gaan realiseren. Dit plan vormt uiteindelijk het uitgangspunt voor beslissingen voor het landgoed in de komende 10 jaar.
Wat willen we bereiken?
Natuurlandgoed Zonnestraal is een bijzondere plek, maar in de loop der jaren is de kwaliteit achteruitgegaan. Met het Toekomstplan willen we dit herstellen en zorgen voor een positieve impact. Dit plan draagt bij aan het behoud van de cultuurhistorie, het landschap en de natuur, én aan een fijne woon-, werk- en leefomgeving op het landgoed. Zo bouwen we samen aan een gezonde wereld waarin iedereen meetelt.
- We houden het landgoed bijeen en zorgen dat alle gebouwen goed gevuld zijn.
- We gaan door met de restauratie en het onderhoud van de vele monumenten.
- We verplaatsen gebouwen en parkeerplaatsen die de historische structuur aantasten.
- We verminderen de bouwmogelijkheden uit het huidige bestemmingsplan met 88%.
- We voegen minimaal 1 hectare groen toe, oa door de hoeveelheid verharding te verminderen, en breiden het Natuurnetwerk Nederland uit.
- We dunnen het padenstelsel uit om grotere bosvakken met voldoende rust voor plant en dier te creëren.
- We herstellen de bodem, houden regenwater langer vast en leggen ecologisch rijke overgangszones aan.
- We leggen op de enggronden kruiden- en faunarijke akkers en graslandjes aan.
- We initiëren Campus Zonnestraal waar bedrijven en instellingen samen aan een menselijke en betaalbare toekomst van de zorg werken.
- We verhuizen het verpleeghuis naar een andere plek op het landgoed en maken daar een open, levendige Woon- en werkgemeenschap van.
- We verwelkomen bewoners, medewerkers en bezoekers in de Hangar, waar je elkaar ontmoet, geniet en geïnspireerd wordt.
- We betrekken de huidige gebruikers bij het reilen en zeilen van het landgoed.
- We verwelkomen graag nieuwe gezichten die willen bijdragen aan het behoud en de zorg voor het landgoed.
- We zetten de wandelaar en fietser op nummer één en verminderen de hoeveelheid autoverkeer.
Gebiedsconcept
Bewoners en ondernemers delen de kernwaarden van het landgoed, die gebaseerd zijn op de unieke kwaliteiten. Het gaat daarbij vooral om de bijzondere geschiedenis, de variatie van landschappen en de rijke biodiversiteit. Ook de grote maatschappelijke betekenis van Zonnestraal voor de gemeenschap, solidariteit, inclusiviteit, gezondheid en re-integratie insprireren nog steeds. In het nieuwe gebiedsconcept bouwen we hier op voort.
Het gebiedsconcept bestaat uit de kernwaarden Sense of place, Sense of nature, Sense of health en Sense of being. Elke kernwaarde is uitgewerkt in ontwikkelprincipes die het gehele landgoed weer doen schitteren.
KERNWAARDEN
SENSE OF PLACE
Respect voor de cultuurhistorie en het landschap op
het landgoed.


KERNWAARDEN
SENSE OF NATURE
Meer biodiversiteit door aandacht voor bodem, water en rust.
KERNWAARDEN
SENSE OF HEALTH
Een gevarieerd programma om gezonder te kunnen
werken, wonen en leven.


KERNWAARDEN
SENSE OF BEING
Toegankelijk, duurzaam en gedreven door gemeenschapszin.
Plankaart
Het landgoed is een historische eenheid tussen landschap, routes, bebouwing, gebruik en eigendom. Deze eenheid willen we behouden en waar nodig is herstellen. Op de plankaart staan de belangrijkste ruimtelijke ingrepen die hieraan bijdragen.

deelgebieden
De belangrijkste ontwikkelingen op het natuurlandgoed Zonnestraal vinden plaats in drie verschillende deelgebieden: Campus Zonnestraal, de woon- en werkgemeenschap en het gebied van de regeneratieve boerderij en hangar.
Campus Zonnestraal
De campus is het hart van het landgoed. Hier draait het om baanbrekende ideeën in wereldberoemde monumenten.
De restauratie, verduurzaming en het hergebruik van de gebouwen vorderen gestaag. Nu is de buitenruimte aan de beurt.

Woon- en werkgemeen-schap
De Woon- en werkgemeenschap oriënteert zich op de Kleine Eng. Je woont en werkt hier ‘met ramen en deuren open’. Je geniet van de kleuren en geuren van de gewassen. En je pakt aan wat je fysiek en mentaal aan kan.

Regeneratieve boerderij en hangar
De enggronden worden ingericht en beheerd volgens regeneratieve principes. Het gezonde, ‘Made op Zonnestraal’ voedsel komt uit de kruiden-, groenten- en bloementuinen, akkers en de wijngaard. Op de plek van de voormalige hangar verrijst een warm welkom voor alle gasten.

Ontwikkelstrategie
Het Toekomstplan is het resultaat van samenwerking. Zonnestraal Hilversum BV wil daarmee doorgaan. Verschillende partijen op en rond het landgoed krijgen daarom een rol in de organisatie richting realisatie.
Resultaat van samenwerking
Het Toekomstplan is het resultaat van samenwerking. Zonnestraal gaat daar graag mee door!
Verschillende partijen op en rond het landgoed krijgen daarom een rol in de organisatie richting de realisatie.
De rentmeesters zorgen voor Zonnestraal
De eigenaren van Zonnestraal dragen zorg voor de exploitatie en nemen de verantwoordelijkheid voor het onderhoud en het beheer van het geheel – met speciale aandacht voor het cultuurhistorisch erfgoed en de natuur.
De gebiedsorganisatie zet de ambities in gang
Ze werken een inhoudelijk programma uit en zetten ruimtelijke veranderingen in gang. Daarbij zoeken ze steeds samenwerking met partners die de missie omarmen.
De gebiedscoalities realiseren de ambities in de praktijk
Een aantal organisaties werkt inmiddels samen in ‘gebiedscoalities’. Veel van hen zijn al bekende gezichten op Zonnestraal. Zij zijn de mensen die de ambities in de praktijk brengen, bijvoorbeeld als ondernemer of maatschappelijk initiatief.
fasering
We werken de komende 10 jaar aan de uitvoering van het plan. Dat doen we in verschillende fases.
Voorbereiding
In 2025 werken we het Toekomstplan verder uit, geven we vorm aan de organisatie en maken we plannen voor de uitvoering in fase 1.

Fase 1
In 2026 en 2027 bouwen we verder aan de inhoudelijke ontwikkeling van de Campus en zorgen we ervoor dat Zonnehoeve kan verhuizen naar de nieuwe locatie.

Fase 2
In de periode 2028 – 2030 leveren we oa de bijgebouwen op de Kleine Eng op en repareren we de historische paden en lanen.

Fase 3
Vanaf 2030 gaan we verder met het realiseren van de Campus, naargelang de behoefte van de gebruikers en wordt de mogelijk de Boslaan versmald.

WAAR ZETTEN WE ONS VOOR IN?
Natuurlandgoed Zonnestraal is bijna 100 hectare groot en ligt ten zuidwesten van Hilversum. Het is een bijzonder plek, maar in de loop der jaren is er kwaliteit verloren gegaan. Dat willen we graag herstellen en dit hand in hand laten gaan met het oplossen van urgente problemen en vragen van deze tijd.