Sense of being
Toegankelijk, duurzaam en gedreven door gemeenschapszin.
ontwikkelprincipes
De volgende principes geven richting aan de ontwikkeling van de Sence of Being.

Een gezamenlijke verantwoordelijkheid
Het reguliere overleg met de bewonersvereniging is de eerste stap naar een meer gezamenlijke verantwoordelijkheid voor het landgoed. De gebiedscoalities van ondernemers en maatschappelijke organisaties geven op hun beurt invulling aan Campus Zonnestraal, de Woon- en werkgemeenschap, de Hangar en de Regeneratieve Boerderij. Een aantal nieuwe initiatiefnemers is enthousiast over deze nieuwe vorm van samenwerken en heeft zich bij de gebiedscoalities aangesloten.

Evenementen op zonnestraal
Naast de vaste activiteiten, is er ruimte voor tijdelijke evenementen die aan onze criteria voldoen. Evenementen op Zonnestraal:
- zijn onlosmakelijk verbonden met Zonnestraal;
- geven invulling aan onze kernwaarden;
- bieden iets bijzonders en hebben kwaliteit;
- veroorzaken geen overlast voor omwonenden en de natuur;
- zijn toegankelijk en betaalbaar.
De evenementenlocaties zijn: het Amfitheater, Campus Zonnestraal en de Hangar. Voor iedere locatie wordt, in samenspraak met omwonenden, een locatieprofiel opgesteld. Daarin staat het aantal evenementen dat hier jaarlijks georganiseerd mag worden, het maximum aantal bezoekers en aanvullende eisen met betrekking tot bijvoorbeeld geluid, bereikbaarheid en natuur.

Activiteiten en evenementen worden duurzaam
De vaste activiteiten en tijdelijke evenementen worden duurzaam. Nieuwbouw is zo zuinig mogelijk en in bestaande bouw wordt zoveel mogelijk energie bespaard. De nieuwe gebouwen worden circulair. Praktisch betekent dat er gebruik wordt gemaakt van de R-ladder: refuse, reduce, re-use, repair, refurbish en recycle. Op Zonnestraal krijgt sloopafval een tweede leven. Nieuwe materialen zijn hernieuwbaar, biologisch, afbreekbaar en/of herbruikbaar.

Ook mobiliteit wordt duurzamer
Duurzame mobiliteit begint bij het loop- en fietsnetwerk. De vernieuwing van het landgoed biedt de kans om een prettig en veilig wandelpad langs de Rading en langs de ecologische overgangszone aan te leggen. Een aantal dwarslaantjes wordt teruggebracht en/of opengesteld. De fietsroute tussen Hilversum en Nieuw-Loosdrecht krijgt een vloeiend verloop dankzij het herstel van het hart. De route door het bunkerdorp behoudt haar openbare karakter en zal op termijn als parallelle fietsroute worden ingericht.
Het wonen verschuift richting de bushaltes op de Rading en de Van Ghentlaan. De verwachting is dat de haltes op het landgoed dan niet meer gebruikt worden. Blijkt dat uit de vervoerscijfers, dan mag de omweg van buslijn 104 vervallen en wordt de centrale Boslaan versmald tot een veilige fietsstraat waar de auto te gast is.
Het parkeren voldoet aan de gemeentelijke norm. Er komen gereguleerde mobiliteits-hubs bij Campus Zonnestraal en de Woon- en werkgemeenschap Kleine Eng Noord. Je kunt daar parkeren, opladen of van deelververvoer (fiets, cargobike, e-car) gebruikmaken. De bestaande parkeerveldjes langs de Rading worden gehandhaafd.