Sense of nature

Sense of nature

We zetten vol in op het herstel van de bossen, de heide en de landbouwgebieden tot een veerkrachtig systeem.

ontwikkelprincipes

De volgende principes geven richting aan de ontwikkeling van de sence of nature.

Meer biodiversiteit

Zonnestraal draagt bij aan verkoeling, ‘carbon capture’ en een goede lucht- en waterkwaliteit. Het natuurbeheer gaat de versnippering, verschraling en verdroging tegen. De hoeveelheid groen en biodiversiteit nemen toe.

Gezonde bodem

Het landgoed wordt een fijne leefomgeving waar mensen zich kunnen ontplooien en die bijdraagt aan de duurzaamheidsambities van de stad: groen en klimaatbestendig, gezond, CO2-neutraal, circulair en met duurzame mobiliteit.

Rust op het landgoed

Bewoners en ondernemers delen de kernwaarden van het landgoed. Nieuwe initiatieven en events zijn welkom, mits zij invulling geven aan Sense of Place, Nature, Health en Being. En hun bezoekers daarin meenemen.

  1. Natuurbos
  2. Heidevelden
  3. Parkbos
  4. Ecologische overgangszone
  5. Enggronden

De hoeveelheid groen neemt toe met circa 1 hectare

Het Natuurnetwerk Nederland
kan worden uitgebreid met ruim 7 hectare

De toename van gebouwen (footprint) bedraagt slechts 1.225 m2 in plaats ruim 10.000 m2 die volgens het huidige bestemmingsplan mogelijk is

Dat is een reductie van 88%

Het landgoed bestaat uit 5 deelgebieden

Het beheer van het natuurbos bevordert een structuurrijke, klimaatrobuuste vegetatie met een meer biodiversiteit. De vegetatie wordt structuurrijker door het creëren van kruid- en struiklagen rond open plekken. Dood hout vormt een micro-habitat voor zwammen en mag blijven liggen. De vegetatie wordt klimaatrobuuster door de aanplant van inheemse soorten die de vitaliteit en weerbaarheid van het bos vergroten.

Ook de heidevelden hebben baat bij structuurvariatie. Het beheer bevordert de afwisseling van jonge en oude struikheide, brem, jeneverbes, open zand en grazige plekjes. De strakke bosrand wordt verrijkt met een mantel- en zoomvegetatie.

Het beheer van het parkbos in het hart van het landgoed is ingrijpender. De verplaatsing van gebouwen en herschikking van het parkeren wordt gevolgd door herstel van de cultuurhistorische en landschappelijke structuur rond De Pampahoeve en Duiker’s ensemble. Er wordt veel nieuw bos aangeplant. Dat krijgt een iets openener, parkachtig karakter, hetgeen past bij de beleving van een campus.

De ecologische overgangszone is een andere grote verandering. De strakke westelijke bosrand wordt omgevormd tot een zachte overgang met mantel- en zoomvegetatie. De nieuwe aanplant is inheems met lokaal een aantal voedseldragende struiken en bomen. Waar mogelijk worden poeltjes aangelegd. Zo’n gevarieerde vegetatie in combinatie met water heeft een grote aantrekkingskracht op vogels, insecten en ook de das.

Een laatste belangrijke verandering is een natuurinclusieve en regeneratieve manier van landbouw op de enggronden met positieve impact op biodiversiteit, klimaat en welzijn van mens en dier. In het beheer wordt ingezet op: holistische begrazing, een gezonde bodem, natuurlijke processen en het volgen van de natuur, afwisseling in kleinschaligheid en diversiteit van gewassen, geen bestrijdingsmiddelen, geen kunstmest en geen bodemverstoring in de vorm van frezen, ploegen en spitten.

In alle deelgebieden bestuderen ook de mogelijkheden om het regenwater langer op ons landgoed vast te houden. Dat kan bijvoorbeeld door wateropvang in, op of rond de gebouwen, het aanbrengen van een dikke watervasthoudende humuslaag en het vernatten van de zoom die op de overgang van het bos naar de enggronden gecreëerd wordt.