Sense of nature
Respect voor de cultuurhistorie en het landschap op het landgoed.
ontwikkelprincipes
De volgende principes geven richting aan de ontwikkeling van de Sence of Place.


Het duikers’ ensemble krijgt een sleutelrol in de totstandkoming van een campus
Het herstel in het hart van het landgoed bestaat uit het terugbrengen van historische paden, clusteren van parkeren, weghalen van overtollige verharding en aanplanten van parkbos. Duiker’s ensemble komt op die manier weer met de rug in het bos te liggen. Het Rijksmonument krijgt een sleutelrol in de totstandkoming van een campus, het thuis van innovatieve bedrijven en instellingen rond integrale gezondheid. Een nieuwe campustuin verbindt Duiker’s ensemble met dat andere monument, De Pampahoeve. Binnen de herstelde padenstructuur is tevens ruimte voor een nieuw bosjuweel. Dat is een tweelaags paviljoen met campusfuncties die niet in de bestaande gebouwen passen.


Wonen krijgt een plek rond de kleine eng
De verplaatsing van de Zonnehoeve wordt gevolgd door herstel van de cultuurhistorische en landschappelijke structuur. Het wonen krijgt een mooie, zonnige plek rond de Kleine Eng. Deze nieuwe Woon- en werkgemeenschap bestaat uit twee delen. Het eerste deel ligt op de locatie van het huidige kampeerterrein aan de noordzijde van de Kleine Eng. De nieuwbouw bestaat uit meerdere losse gebouwen van drie tot vier lagen, geschikt voor verschillende doelgroepen met een zorgvraag. Het tweede deel van de Woon- en werkgemeenschap komt op de locatie van de huidige kwekerij aan de overkant van de Kleine Eng. Deze bebouwing wordt kleinschalig en sluit qua bouwhoogte en gevoel aan op het naastgelegen bunkerdorp.


Het herstel strekt zich uit tot de kleine en grote eng langs de rading
Het herstel beperkt zich niet tot het hart van het landgoed, maar strekt zich uit tot de Kleine Eng en Grote Eng langs de Rading. Hier komen kleinschalige, natuurvriendelijke akkers, graslandjes en fruitgaarden. De huidige, harde grens tussen het bos en de enggronden wordt omgevormd tot een soortenrijke overgangszone met kruiden, planten, struiken en voedseldragende bomen. Het boerenpad langs deze ‘zoom’ verbindt de woongemeenschappen rond de Kleine Eng met de campus. Halverwege ligt de betonnen plaat van de Fliegerhorst. De hangar die hier ooit stond komt terug, maar dan als warme, uitnodigende ontmoetingsplek voor bewoners, ondernemers en bezoekers van het landgoed.